tiistai 29. heinäkuuta 2008

Mentaalivalmennus urheilussa

On ollut mielenkiintoista seurata, miten vähän Suomessa on viime vuosina panostettu urheilijoiden mentaalivalmennukseen. Syitä voi olla lukuisia, mutta ainakin osaltaan asiaa selittävät ajantasalla olevan tiedon puuttuminen, ennakkoluulot ja perinteiseen sisuun tai kovaan tekniseen ja fyysiseen harjoitteluun panostaminen.
Olympialaisiin valmistautuvat urheilijat käyttävät maailmalla paljonkin mentaalipuolen harjoittelua. Hyvä uutinen myös suomalaisille ammatti- ja harrastusurheilijoille on, että mentaalivalmennuksen puolelta löytyy jokaiselle sopivia menetelmiä ja tapoja parantaa omaa stressinhallintaa ja keskittymiskykyä. Väittäisin, että jos jääkiekkoilija hiiltyy pahasti pelin aikana, hukataan tilanteessa paljon voimavaroja. Tai jos maratoonari ei usko omiin mahdollisuuksiinsa, jää maratontaival helpommin kesken.
Yksi monista menetelmistä on mielikuvaharjoittelu. Pelkällä mielikuvaharjoittelullakin urheilijasta voi kehittyä vahvempi, taitavampi ja nopeampi. Niksi on siinä, että mielikuvaharjoittelussa noudatetaan neurologisia lainalaisuuksia, eikä asioita vain kuvitella suurpiirteisesti "vähän sinnepäin". Asiaa on tutkittu Harvardin yliopistoa myöten. Uskomatonta, mutta totta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti